Hitta rätt present till bröllopsdagen

Att fira sin bröllopsdag är en gammal och anrik tradition. Redan på 1700-talet började man fira årsdagen av bröllopsdagar här i Sverige, som då kallades Jubelbröllop och innebar att paret gifte sig igen – vanligtvis i kyrkan. Idag är vi inte lika hårt hållna, men att lyckas hålla ihop ett äktenskap är väl värt att fira om något! I det här blogginlägget listar vi de största bröllopsdagarna och ger dig några smarta tips på bröllopsdagspresenter till maken eller hustrun.

bröllopspresenter

Bröllopsdagar

Du har säkert hört talas om Guldbröllop (50 år) och Diamantbröllop (60 år), men visste du att varje bröllopsdag har ett speciellt namn, uppkallat efter ett material? Enligt tradition är det kutym att mannen ger sin fru en present i samma material som den bröllopsdag paret firar. Det är en fin gest, men kanske blir det lite svårt när man varit gifta i 35 år? 🙂

 

1 år som gifta > Bomullsbröllop 25 år som gifta > Silverbröllop
2 år som gifta > Pappersbröllop 30 år som gifta > Pärlbröllop
3 år som gifta > Läderbröllop 35 år som gifta > Korallbröllop
4 år som gifta > Blomsterbröllop 40 år som gifta > Rubinbröllop
5 år som gifta > Träbröllop 45 år som gifta > Safirbröllop
10 år som gifta > Tennbröllop 50 år som gifta > Guldbröllop
15 år som gifta > Kristallbröllop 70 år som gifta > Järnbröllop
20 år som gifta > Porslinsbröllop 80 år som gifta > Platinabröllop

Present på bröllopsdagen

Porslinsbröllop

Den här traditionen är ju öppen för fri tolkning, tycker vi på Live it! Istället för att komma dragandes med en trött tekopp på er tjugonde bröllopsdag (porslinsbröllop), vill vi tipsa om våra stjärnkrogar istället, är inte det en trevlig bröllopsdagspresent?

Pappersbröllop

Firar ni två år som gifta är det papperstema. Lite svårt uppdrag att hitta en kul bröllopsgåva i papper kanske? Men vet du, våra värdebevis är av papper! Så du kan köpa vilken upplevelse som helst och hänvisa till det. Smart va?

Läderbröllop

Har ni istället treårig bröllopsdag (läderbröllop)? Varför inte hänvisa till läderklädseln i en sportbil, och uppleva en riktigt fartfylld dag tillsammans bakom ratten!?

Silverbröllop

Nu har ni blivit riktigt varma i kläderna, med 25 år innanför västen. Här kommer ett riktigt supertips: ge bort upplevelsen Silversmide så kan ni smida varsin ring till varandra! Hur romantiskt?

Fira bröllopsdag

Tänk ändå – ni hittade varann, blev kära, bestämde er för att leva tillsammans och har upplevt en av livets största och häftigaste dagar ihop. Det är väl klart att ni ska fira årsdagen av ert bröllop! Oavsett hur länge ni varit gifta och hur ni än väljer att fira, vill vi tipsa er om att ta er tid en liten stund och minnas tillbaka på ert bröllop. Titta på bilder (om ni har några), prata om hur det kändes i magen när ni vaknade den dagen och försök återskapa bröllopsmiddagen dagen till ära.

 

>> Bröllopstiderna är här igen. Här hittar du fler förslag på bröllopspresenter.

>> Tips på hur du kan fira er bröllopsdag i Stockholm.

Vi på Live it önskar er all lycka i framtiden!

Hitta rätt present till bröllopsdagen
3 (60%) 16 vote[s]