Fiska hummer på västkusten – höstens bästa naturupplevelse

fiska hummer på västkusten

Snart är det åter igen dags för hummerpremiären! Och det gäller att passa på, eftersom hösten är den enda tiden på året som du tillåts fiska hummer. Här i Sverige kan du bara fiska hummer på västkusten, där det finns saltvatten.

När och var kan man fiska hummer?

Tidigare pågick hummersäsongen från september till april, men fiskereglerna ändrades under 2017 för att stärka det svaga hummerbeståndet. Numera är det enbart tillåtet att fiska hummer från och med den första måndagen efter 20:e september fram till sista november (sista december för yrkesfiskare).

Här i Sverige kan du bara fiska hummer på västkusten – i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund, där det finns saltvatten. Störst chans att få en hummer i hummertinan är vid klippavsatser och algbevuxen, stenig botten på mellan 10-30 meters djup.

 

Tänk på detta när du fiskar hummer

  • Du får under inga omständigheter använda andra fiskeredskap än så kallade hummertinor. Som privatperson är du begränsad till att använda max sex stycken hummertinor per fisketillfälle.
  • Du får inte behålla humrar med yttre rom, de måste genast släppas tillbaka i havet. Detta för att skydda och upprätthålla hummerbeståndet. Du måste också släppa tillbaka humrar som är mindre än nio centimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carpaxlängd).
  • Som privatperson / fritidsfiskare är det inte tillåtet att sälja din fångst. Det krävs en särskild fiskelicens för att få handla med fisk och skaldjur.

>> Läs också: Hummerfiske – tre tips för bättre fiskelycka

 

Det visste du inte om hummern

Hummern kan bli upp till 60 år gammal, 50 centimeter lång och hela fyra kilo tung. Det är dock mycket ovanligt att fånga en hummer som väger mer än ett kilo. Hummern gillar varken för kallt eller för varmt vatten – för att kunna para sig kräver den minst 15 grader och passerar vattentemperaturen 22 grader dör de.

hummer

 

Hummerfiske – en storartad naturupplevelse

Ska du fiska hummer krävs stor kunskap, erfarenhet och självklart rätt redskap och utrustning. Det är samtidigt en fantastisk naturupplevelse att vara ute till havs i den friska höstluften på vackra västkusten.

Med Live it kan du uppleva hummerfiske tillsammans med en erfaren guide som ger dig möjlighet att vara aktiv under hummerfisket och dessutom ta med dig delar av fångsten hem. Hummerfisket pågår i ca tre timmar och fiskekläder och nödvändiga redskap ingår.

>> Köp upplevelsen Hummerfiske här!

 

Presentkort på Hummerfiske

Slå till på en härlig, höstig upplevelse till dig själv eller ge bort den i present till en vän. Du vet väl att du också kan köpa ett presentkort och låta din vän välja och/eller byta upplevelse med några enkla knapptryck? Kanske passar annan typ av fiske bättre i vissa fall, som till exempel Kräftfiske, Flugfiske eller Ostronsafari?

 

God fiskelycka önskar vi på Live it!

Rösta på detta inlägg