Hummerfiske – tre tips för bättre fiskelycka

Att fiska hummer är ett stort intresse för många fritidsfiskande svenskar. Hummern anses vara en mycket dyrbar delikatess och kallas passande nog också för ”havets svarta guld”. Det eftertraktade kräftdjuret lever i saltvatten och i Sverige hittar man dem på västkusten – i Skagerrak, Kattegatt och i Öresunds nordliga delar.

Hummerfiske på västkusten

Hummerpremiären

Hummerpremiären går av stapeln klockan 07:00 den första måndagen efter den 20 september och pågår till och med den sista november (sista december för yrkesfiskare).

För att skydda beståndet av hummer och för att minska risken för tjuvfiske finns strikta regler för hur hummerfisket måste gå tillväga. Förutom att hummerfiske bara är tillåtet under en viss period på hösten varje år, ändras reglerna för hummerfiske ofta från år till år. Några exempel på sådana regler:

  • färre redskap tillåts
  • hummerfiskesäsongen förkortas
  • minimimåttet på hummern höjs
  • större flyktöppningar i hummertinan krävs

Hummertina – det enda tillåtna redskapet

En hummertina är en slags bur som används när man fiskar hummer. Hummertina är i dagsläget det enda redskapet som är tillåtet att fiska hummer med. Som fritidsfiskare får max sex hummertinor användas vid samma tillfälle. Man agnar vanligtvis hummertinorna med saltat makrill, torsk eller annan fisk som legat ett tag och ruttnat. Är betet för färskt lockar det istället till sig krabbor.

Humrarna du fångar måste vara minst nio centimeter, mätt från ögonens bakkant till huvudsköldens bakkant. Är de mindre än så, måste du släppa tillbaka dem i havet. Du får heller inte behålla humrar som bär på rom.

Tips! Se till att verkligen ha koll på vilka regler som gäller när du ger dig ut på hummerfiske. Brott mot fiskelagen kan ge böter eller till och med fängelse.

 

Tre tips till dig som ska fiska hummer

  1. Humrarna trivs på stenig havsbotten, nära grynnor och klippavsatser.
  2. Fiskelyckan sker vanligtvis på 10 till 20 meters djup, beroende på temperatur, väder och vind.
  3. Slipp ta ansvar för krångliga regler och upplev Hummerfiske med guide!

Koka hummer

Oavsett om du fiskat upp hummern direkt ur saltvattnet på västkusten eller ur akvariet i saluhallen, ska hummern alltid kokas. Om du sedan väljer att servera den gratinerad eller i form av en hummersoppa är upp till dig själv och dina smaklökar!

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt 1 dl salt per 3 liter. Smaksätt lagen med exempelvis dill, kummin och/eller anis.
  2. Kontrollera att humrarna är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner en hummer i taget (låt lagen koka upp emellan varje) med huvudet före i det kokande vattnet. Låt sjuda.
  3. Koka små humrar på 400-500 gram i 6-7 minuter. Lägg på en minut per 100 gram.
  4. Kyl lagen så fort som möjligt och låt humrarna svalna däri.
  5. Servera och njut!

 

God fiskelycka och smaklig måltid önskar vi på Live it!

PS. För dig som är skaldjursälskare finns det också möjlighet att följa med på kräftfiske eller ostronsafari. Här kan du läsa mer om andra typer av fiske.

Hummerfiske – tre tips för bättre fiskelycka
3 (60%) 6 vote[s]