Julstök – Hur gör man ost?

Osten har en given plats i kylskåpet hos många hushåll i Sverige. Vi har ost på mackan, som smaksättning i maten, på pizzan, mellan hamburgerbröden och på dessertbordet. Och julbordet är ju inte komplett utan julosten med det härliga, röda vaxöverdraget – eller hur? Att göra ost är en gammal metod för att ta tillvara mjölk som blev över. Men hur gör man ost och kan man göra egen ost hemma?

Att göra ost – steg för steg

  1. Pastörisering
    Först värms mjölken upp till ca 75° bara i några sekunder, för att sedan snabbt kylas ned igen. Pastöriseringen dödar bakterier som kan finnas i mjölken.
  2. Syrning
    Efter pastöriseringen tillsätts en kombination av olika mjölksyrebakterier, dels för smakkaraktärens skull, dels för att kompensera för att man dödat även alla nyttiga bakterier under pastöriseringen.
  3. Koagulering & avtappning
    Efter syrningen tillsätts en liten mängd löpe som gör att ostmassan koagulerar. Den bryter man sedan upp under omrörning samtidigt som man höjer temperaturen för att massan ska släppa ifrån sig vassle (vätska), vilken man sedan separerar från ostmassan.
  4. Pressning
    Sedan är det dags för osten att få sin form. Beroende på vilken ostsort man tillverkar, pressar man ostmassan före eller efter man tappat av vätskan. För grynpipig ost, till exempel Prästost®, pressas osten efter att man tappat av vasslen, vilket gör att luftbubblor tränger in i ostmassan och skapar hål i den färdiga osten.
  5. Saltning
    När osten är färdigpressad ska den bada i saltlake i ett till tre dygn. Det ger osten dess smak och konsistens, och fungerar också konserverande. Efter det ska osten torka i ett par veckor.
  6. Inpackning
    Innan osten lämnar mejeriet ska den vaxas, paraffineras eller plastas in. Det förhindrar avdunstning, mögelangrepp och förbereder osten för lagringen.
  7. Lagring
    En ost bör lagras mellan en månad (minst) och upp till ett år (eller ännu längre, beroende på vilken smak man vill uppnå). En färsk ost smakar nästan ingenting. Lagring är en konst – ett ostlager ska hålla en temperatur kring 12-13° och osten måste vändas med jämna mellanrum.

Ostprovning

Att göra egen ost är alltså inget för nybörjare, men om du är intresserad och vill veta mer om allt som har med ost att göra, rekommenderar vi dig att prova några av våra ostprovningar. Upplev spännande smakkombinationer med guidning av en erfaren föreläsare, eller varför inte ge bort i julklapp?

Ost- och vinprovning

Ost- och ölprovning

God smakrik jul, önskar vi på Live it!

Julstök – Hur gör man ost?
4 (80%) 3 vote[s]