Mors dag på 2000-talet – tips på presenter till mamma

Oroa dig inte, du har inte missat mors dag! I USA och i på många andra ställen, till exempel Finland, Åland, Indien och Nederländerna, infaller mors dag andra söndagen i maj istället för sista söndagen i maj som den gör för oss i Sverige. I Finland är mors dag till och med en officiell flaggdag! Flaggdag eller ej, mamsen ska firas med buller och bång, inte sant? Vi ger dig vår version av 1920-talets instruktionshandbok om hur mors dag ska firas!

mors dag

Mors dag i Sverige (1900-talet)

I samband med att välfärdssamhället och ”folkhemmet” växte fram i Sverige i början på 1900-talet, infördes Mors dag år 1920. I en liten broschyr vid namn ”Mors dag” fick svenska folket instruktioner om hur dagen kunde firas:

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag*.

*Källa: Nordiska muséet

 

Mors dag i Sverige (2000-talet)

Idag, nästan 100 år senare, har vi ett mer jämställt välfärdssamhälle. Låt oss uppdatera detta firande av Mors dag på ett sätt som är värdigt en nutida (men fortfarande hårt arbetande) mamma!

 1. Vilken flagga som helst som passar kan hissas eller plockas fram i någon form (det går också bra att tända ljus).
 2. Väck mamma med skönsång på morgonen, eller låt henne själv upptäcka sin sångröst tillsammans med en sångpedagog.
 3. Snabbkaffe? Pfft! Ta med mor på en riktig kaffeprovning och låt henne prova denna förförande dryck från de mest kända kaffedistrikten i världen.
 4. Morsan bör definitivt inte utföra något hushållsarbete av vikt dagen till ära. Det är bäst att bara skicka iväg henne på en regelrätt Relaxdag, där hon får koppla av, njuta av tystnaden och ett varmt bad!
 5. Bjud alla du anser tillhör familjen på en härlig middag eller matlagningskväll och visa din uppskattning till mamman eller mammorna, antingen genom ett litet tal eller en gåva.
 6. Om du befinner dig på annan ort eller av någon anledning inte kan delta på Mors dag-firandet, är det fint att skicka en hälsning eller en gåva. Ett presentkort på en upplevelse att göra tillsammans är ett utmärkt val!

>> Läs också: Tips på genomtänkta Mors dag-presenter

 

mors dag

Grattis alla mammor, önskar vi på Live it!

Rösta på detta inlägg