Vad är virtual reality och hur funkar det?

Vill du besöka månen eller ta en promenad bland vilda djur i djungeln? Vågar du åka världens galnaste berg- och dalbana, eller vill du hellre uppleva din favoritkonsert live, igen och igen och igen? Nej, du måste inte resa runt jorden tre varv. Med virtual reality kan du uppleva alla de här sakerna i ditt eget vardagsrum!

Vad är virtual reality?

Du har säkert hört talas om fenomenet, men kanske inte riktigt förstått vad det handlar om eller hur det fungerar. Virtual reality (eller virtuell verklighet, förkortas ofta VR) betyder enkelt förklarat att man ersätter sina verkliga sinnesintryck med virtuella sådana. Man tar på sig en VR-hjälm eller VR-glasögon med en skärm som visar en virtuell miljö. Men det är inte som att titta på vanlig film! Eftersom hjälmen eller glasögonen har två skärmar, en framför varje öga, triggas vårt djupseende och skapar 3D i bilden. Dessutom finns en så kallad accelerometer i VR-glasögonen som registrerar huvudets rörelser, vilket gör att man kan se sig omkring i den virtuella världen. På så sätt luras hjärnan att tro att det vi ser händer på riktigt!

Virtual reality har fått stort genomslag i spel- och underhållningsbranschen, men kan också användas i tränings- och utbildningssyfte. I framtiden skulle du faktiskt kunna gå på lägenhetsvisningar, lyssna på intressanta föreläsningar och behandla din ophidiofobi (rädsla för ormar) genom virtual reality!

Skillnaden mellan virtual reality och agumented reality

Förutom virtual reality finns det också något som kallas agumented reality (AR). Skillnaden är att VR är en helt virtuell värld, medan AR lägger ett extra filter på den befintliga världen. Det populära mobilspelet Pokémon Go är ett exempel på en enklare version av agumented reality, där det dyker upp små figurer på gatan där du går. En mer avancerad version skulle kunna vara en kartfunktion som liknar den du har i din mobil, men att du får vägbeskrivningen (bokstavligt talat) framför ögonen istället för i din telefon!

Virtual reality gör det omöjliga möjligt. Du kan prova alla tänkbara upplevelser och nöjen även om du inte har fysiken eller förutsättningarna att resa. Kanske inte riktigt lika bra som verkligheten, men inte långt ifrån och ett roligt och spännande alternativ tycker vi på Live it! Och visst vore det häftigt att åka till månen?

Rösta på detta inlägg

Kommentarer

  1. […] Skillnaden mellan att spela in vanlig TV och virtual reality är större än du kanske tror. I en vanlig TV-produktion har man en eller flera platser där någonting utspelar sig, som man sedan klipper ihop till ett färdigt program. När man filmar VR å andra sidan, spelas allt in mer eller mindre i en sekvens. Ett stort kliv in i framtiden för upplevelse- och TV-branschen! Om du vill veta mer, läs vårt senaste blogginlägg ”Vad är virtual reality och hur funkar det?”.  […]